woman looking at a laptop computer

FAQs

Så fungerar det

1. Så fungerar det

Anmäl dig

Du börjar med att anmäla dig här.

Din ersättning

Du kan välja mellan ett presentkort varannan månad från www.gogift.com, skänka samma summa till Rädda Barnen månadsvis eller två trisslotter varje månad.

Vi skickar en eye tracker till dig

När vi mottagit din anmälan skickar vi en eye tracker till dig per post som du har till låns så länge du är med i panelen. Det brukar ta upp mot en vecka innan vi skickar ut en eye tracker till dig. Vi mejlar dig när din eye tracker är skickad.

Eye trackern skickas via DHL från Tobii AB. Paketet finns hos ombudet i 14 dagar innan den returneras till Tobii AB igen. Dock är du fortfarande registrerad i panelen fast du väljer att inte hämta ut ditt paket. Här avregistrerar du dig. Eye tracken är till låns, så det är viktigt att du returnerar den om du inte längre vill vara med i panelen. Det är bäst om du därför behåller originalförpackningen.

Surfa på som vanligt

Allt du behöver göra är att ha eye tracker i kopplad på din dator och surfa på internet som vanligt så kommer du att få din ersättning löpande varje månad.

Hantering av data

Datan som du genererar under din tid i panelen hanteras i aggregerad form och sparas helt anonymt, i enlighet med GDPR.

Vad du kan förvänta dig

Panelen är passiv och vi kommer endast att kontakta dig vid nya uppdateringar.

Om Tobii Attention Panel

2. Om Tobii Attention Panel

Tobii Attention Panel är en satsning från företaget Tobii där ett hundratal svenska hushåll blir försedda med eye trackers. Syftet med projektet är att undersöka var människor tittar när de surfar. Insikterna från studien används sedan för att förbättra användarupplevelsen i den digitala miljön.

Integritetspolicy desktoppanel

Läs mer i vår integritetspolicy.

Är eyetracking säkert?

Absolut. Eye tracker använder kameror och nära infrarött ljus (vilket är praktiskt taget osynligt för det mänskliga ögat). Infrarött ljus finns runt omkring dig, i solljus liksom andra källor för vardagsbelysning och det är ofarligt.

Datainsamling

3. Datainsamling

När börjar datainsamlingen?

När du laddar ner Chrome Extension börjar datainsamlingen men utan eye tracking data. Det innebär att vi inte kan mäta ögonrörelser på din datorskärm.

Datainsamlingen som du genererar är enbart alla annonser som du exponeras för på hemsidorna som du är inne och surfar på.

Inte förens du ansluter din eye tracker kan vi mäta eye tracker data.

Eye tracker data innebär att vi kan mäta ögonrörelser, alla annonser som du exponeras för och vilka annonser du faktiskt kollar på.

Hur används din datainsamling?

Datan som du genererar till oss är först och främst anonym, vi kan inte knyta an datan som genereras till en unik person.

Datan använder vi för att förstå individers surfbeteenden på internet.

Vilken data är det vi samlar in?

Vi delar in och mäter den genererade datan på tre olika sätt.

Alla annonser som befinner sig på hemsidan som du är inne och surfar på.

Alla annonser som befinner sig på hemsidan och är på din skärm, annonser du tekniskt sätt kan exponeras för.

Alla annonser som befinner sig på hemsidan men som du faktiskt kollar på, och på något sätt ger dig en attention. Denna data är vad vi kallar för eye tracking data och därför kan mäta ögonrörelser.

Ögonrörelserna mäts genom din blick och vi kan inte se dina ögon eller ditt ansikte.

Läs mer här i vår Privacy Policy.

Tveka inte att höra av dig vid fler frågor, du kan enkelt nå oss här.

Kontaktuppgifter:

Tobii AB, Karlsrovägen 2D, SE-182 53 Danderyd, Sweden

Phone: +46 (0)73 228 24 65

Email address: attentionpanel@tobii.com

Ersättning

4. Ersättning

Vi skickar ut ersättningar på mejl löpande. Beroende på ditt val av ersättning kommer du att få två Trisslotter varje månad, skänka 75kr varje månad till Rädda Barnen eller ett GoGift presentkort värd 150 kr varannan månad. Som panelist får du välja vilken ersättning du vill få och du kan alltid byta ersättning. Ersättningen baseras på om du varit aktiv under månaden och skickar eye tracker data till oss. Läs mer om eye tracker data under vår FAQ “Datainsamling”.

Vill du byta ersättning?

Har du inte fått din ersättning i mejlen?

Titta gärna först i din skräpkorg om det kanske har hamnat där. Om du har anmält dig för ett presentkort kommer du att få den varannan månad.

Dubbelkolla också gärna om din eye tracker är rätt inkopplad. Det kan du göra genom att klicka på din Chrome extension (högst upp till höger i din webbläsaren) och titta i rutan. Om den lyser upp grön betyder det att din eye tracker fungerar korrekt. Om den inte lyser upp, läs gärna vad du kan göra under “Tekniska problem”.

Har din eye tracker fungerat som den ska men du har fortfarande inte fått din ersättning? Kontaka oss genom knappen nedan så återkommer vi så snart som möjligt.

Kontakta oss

Integritetspolicy

5. Integritetspolicy

Din data är säker hos oss!

Datan samlas in enligt GDPRs privacy by design vilket betyder att den genererade datan lagras helt anonymiserad och utan möjlighet att knyta tillbaka till en individ.

Vi samlar in data kopplat till annonsering, om en annons kommit i skärm och vilken huvudURL detta skedde på. Vi skiljer vi dina personliga identifierbara uppgifter som till exempel e-post eller namn från all webbinformation i vårt system. Dina personuppgifter sparas för att vi ska kunna belöna dig som panelmedlem. Personuppgifterna lagras separat från all surfdata och skapas, uppdateras och raderas när en panelmedlem går med och lämnar vår panel.

Läs mer i vår Privacy Policy.

Eller tveka inte att kontakta oss här om du har flera frågor.

Deltagandet i panelen

6. Deltagandet i panelen

Vad händer när jag anmält mig?

När du har anmält dig kommer vi att skicka ut en eye tracker till dig så snart som möjligt. Det brukar ta en vecka innan vi kan skicka ut din eye tracker. Vi mejlar dig när din eye tracker är skickad.

Eye trackern kommer att skickas med DHL och skickas från Tobii AB. Paketet finns hos ombud i 14 dagar för att hämta innan den returneras till Tobii igen.

Själva eye trackern är till låns, så det är viktigt att den returneras till oss om du inte längre vill vara med i panelen. Det är bäst om du därför behåller förpackningen.

Har du inte ännu anmält dig till vår panel, men vill gärna vara med? Här kan du anmäla dig.

Hur lång tid tar det innan jag får min eye tracker?

Det tar normalt 2 veckor beroende på bland annat var du bor och antal leveranser. Vi sänder med fraktbolaget DHL och det är av dom du kommer att få en leveransnotis.

Jag har inte fått eyetrackern än.

Har det gått mer än 3 veckor sedan du anmälde dig till panelen och du inte har fått din eyetracker än, var vänlig kontakta support.

Varför kan jag inte använda adblockers?

Vår undersökning har som syfte att undersöka vilka annonser som ses, för att utbilda marknaden om det mänskliga beteendet kring annonsering. Därför får du tyvärr inte vara med i undersökningen om du använder adblockers och därmed inte ser några annonser.

Kan jag använda eyetrackern på ett annat operativsystem?

Vi har fått förfrågningar om att vara med i studien med ett annat operativsystem som exempelvis Linux. Detta är i dagsläget inte möjligt.

Var hittar jag mjukvaran som behövs?

På den här sidan kan du hitta vår senaste mjukvara.

Är det första gången du ska installera eyetrackern, var vänlig följ våra instruktioner i installationsguiden. Där hittar du all information som behövs för att komma igång tillsammans med nödvändig mjukvara.

Om du upplever tekniska problem med din eye tracker är det alltid bra att ladda ner våra senaste mjukvaror.

För att delta i panelen behöver du använda:

Byte av magnetremsa eller förlängningssladd.

Har du bytt skärm och behöver en ny magnetremsa eller är du i behov av en förlängningssladd? Kontakta oss med ditt ärende via detta kontaktformulär, så fixar vi det så snart som möjligt.

Jag fick en Tobii Eye Tracker 4C, men jag vill byta till en Tobii Eye Tracker 5.

Vi återanvänder eye trackers för att vara så resurseffektiva som möjligt. Därför kan vissa panelmedlemmar få låna en eye tracker 4C i studien.

Beroende på hur lagret ser ut kan det vara möjligt att byta till en Tobii Eye Tracker 5. Vänligen kontakta vår support för att ta reda på om det går att byta till Tobii Eye Tracker 5.

Min Eye Tracker fungerar inte efter uppdateringen av Chrome extension.

Den 9 mars 2023 uppdaterade vi vår Chrome extension. Är du befintlig panelist så behöver du göra en mindre manuell uppdatering för att fortsätta vara aktiv. Det gör du enkelt enligt denna guide.

Tekniska problem

7. Tekniska problem

Min eye tracker startar inte

Detta kan bero på olika saker:

 • Din eye tracker får för lite ström och stänger av sig själv.

  Det du kan pröva först är att testa olika USB-portar för att se om det löser problemet. Du kan använda din förlängningskabel om du behöver nå en USB-port lite längre bort. Den finns i samma förpackning som du mottagit din eye-trackern i.

 • Har du vår senaste version av mjukvara?

  Det löser också ofta problemet, du kan hitta dem här:
  Tobii mjukvara för Tobii Eye Tracker 5

  Tobii mjukvara för Tobii Eye Tracker 4C

 • Din dator startar för många program samtidigt.

  Om du har många program som startar samtidigt, kan din eye tracker inte starta upp. Du kan i så fall välja att selektera en “Automatic (delayed start) Services”.

Screenshot Automatic Services

Om du redan har den senaste versionen, eller om uppdateringen av mjukvaran inte fungerar, så kan du göra en total avinstallation av mjukvaran för att sedan återinstallera den igen. Instruktion hur du gör en total avinstallation finner du på följande youtube-länk.

Glöm inte att ladda ner alla våra program och starta om din dator efteråt igen för att få igång eye trackern.

Om det är så att du fortfarande inte får den att fungera, så önskar vi att du skickar över loggfiler som vår tekniska support kan använda för att identifiera problemet och hjälpa dig på bästa sätt.

Här är en step-by-step guide för hur man får fram loggfiler.

Min eyetracker ansluter inte till Chrome extension och rutan blir inte grön.

Testa att koppla in och ur eyetrackern från datorn. Ibland kan eye trackern behöva vara urkopplad i några timmar.

Om du redan har den senaste versionen, eller om uppdatering av mjukvaran inte fungerar, så kan du göra en total avinstallation av mjukvaran för att sedan återinstallera den igen. Instruktion hur du gör en total avinstallation finner du på följande youtube-länk.

Glöm inte att ladda ner alla våra program och starta om din dator efteråt igen för att få igång eye trackern.

Fungerar inte något av dessa steg, var vänlig kontakta vår support för hjälp.

Hur ofta behöver jag använda eye trackern?

För att vara med i studien ska du surfa som vanligt och ha eye trackern ikopplad tillsammans med Chrome extension så mycket du kan. Tumregeln är att ha allting inkopplat varje gång du använder din dator. Syftet med panelen är att fånga in normalt kundbeteende och därför behöver du inte ändra på dina datorvanor.

Du kommer få ersättning varje månad om du följer dessa riktlinjer.

Kontakt

8. Kontakt

Har du ännu inte fått ett svar på din fråga och vill du gärna prata med oss? Då kan du alltid mejla oss genom att klicka på följande knapp.

Kontakt

Vi återkommer till dig så snart som möjligt!

Avanmälan

9. Avanmälan

Vad tråkigt att du inte längre vill vara med i vår panel. Du kan väldigt enkelt avanmäla dig genom att klicka på denna länk.

Vi kommer att skicka dig en retursedel som du kan använda för att returnera din eye tracker.